Jídlo/Pití

Veganské vánoční cukroví

Vítejte u třetího dne  „12 vánočních dní“!

*

Nestíháte péct vánoční cukroví? Mám pro vás 5 receptů, které nezaberou moc času a doma to bude krásně vonět. Mé recepty na cukrové jsou vhodné i pro vegany a pokud vegan nejste, tak ani nepoznáte, že jsou jiné než tradiční cukroví našich babiček. Určitě některý můj recept zkuste. Mám zde na výběr 3 druhy, kdy si těsto musí předem odpočinout, dále jedno, kdy pečete hned a nakonec i jedno nepečené. Myslím, že si přijde na své každý. Já jdu dál nenápadně ujídat!

Pekli jste tento rok cukroví a jaké? Napište mi to do komentářů a klidně přidejte i odkaz na vaše vánoční články.

*

Dobrou chuť!

cukroví vegan

*

Perníčky

Ingredience

270 g polohrubé mouky
150 g cukru
140 g veganského margarínu
3 lžíce agáve sirupu
1 ½ lžíce chia semínek
5 lžic vody
50 g vlašských ořechů
½ lžičky sody
špetka soli
2 lžičky perníkového koření
citronová šťáva
moučkový cukr
hořká čokoláda

Příprava

S perníčky je vždy největší práce, ale stojí za to. Těsto uhněteme smícháním všech ingrediencí dohromady (kromě citronové šťávy, moučkového cukru a čokolády). Doporučuji smíchat nejdřív suché ingredience a potom ty tekuté přidat. Těsto si musí přes noc odpočinout. Na pomoučněném válu rozválíme na plát 3-5 mm a vykrajujeme, co chceme. Pečeme na 180°C asi 9-7 minut. Po vychladnutí namáčíme do čokolády nebo zdobíme cukrovou polevou (moučkový cukr a citronová šťáva – konzistence, aby se vám dobře zdobilo). Necháme vše ztuhnout do druhého dne.

*

Linecké

Ingredience

250 g hl. mouky
30 g škrobu
120 g veganského margarínu
40 g moučkového cukr
1 lžíce citronové šťávy
marmeláda, čokoláda, Lotus pomazánka

Příprava

Smícháme mouku, škrob, margarín, moučkový cukr, citronovou šťávu a vypracujeme těsto. Necháme ho odležet do druhého dne. Na pomoučněném povrchu rozválíme těsto na 3-5 mm plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme na 180°C přibližně 8 minut (hlídáme do růžové barvy). Po vychladnutí plníme marmeládou, čokoládovou pomazánkou nebo Lotus pomazánkou (na jednu namažeme a druhou přiklopíme) a pocukrujeme moučkovým cukrem.

*

Vanilkové rohlíčky

Ingredience

200 g margarínu
100 g cukru
300 g polohrubé mouky
200 g mletých mandlí/vlašských ořechů
2 lžíce moučkového cukru
2 vanilkové cukry

Příprava

Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme margarín, cukr, vanilkový cukr, mouku, mleté mandle/vlašské ořechy a necháme přes noc odpočinout. Můžete na plech rohlíčky tvarovat, dávat do formiček, vykrajovat, ale my dělali placky, protože to bylo nejsnadnější. Peče se na 180° 6-8 minut. Po vyndání z trouby obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Necháme vychladnout.

Pozn. My jsme dělali rohlíčky i z mandlí i z vlašských ořechů. Ty z mandlí jsme pak polili čokoládou, abychom je rozeznali. 

*

Kokosovo-ovesné placky

Ingredience

250 g ovesných vloček
70 g veganského margarínu
100 g strouhaného kokosu
3 lžíce agáve sirupu
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce lněných semínek

Příprava

Vše smícháme v jedné míse a na pečící papír buď děláme hrudky, které rozplácneme nebo je namačkáme do tvořítka. Pečeme na 180°C 8 minut. Necháme důkladně vystydnout.

*

Čokoládové hrudky

Ingredience

150 g hořké čokolády
20 g veganského margarínu
50 g nasekaných mandlí
70 g obyčejných cornflakes
1 lžíce agáve sirupu
1 vanilkový cukr

Příprava

Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s margarínem. Sundáme ze sporáku a smícháme s ostatními surovinami. Počkáme 2 minuty až směs trochu zchladne a a na pečící papír lžičkou uděláme hrudky. Necháme přes noc v lednici ztuhnout.

*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..